Difference between revisions of "Talk:Assessment on impacts of emission trading on city-level (ET-CL)"

From Testiwiki
Jump to: navigation, search
(Hanke-esittely Ilmastoareenalla)
Line 46: Line 46:
 
One of the outcome of this assessment could be translated/presented in terms of change in GDP be it at the city level or at national level.
 
One of the outcome of this assessment could be translated/presented in terms of change in GDP be it at the city level or at national level.
  
== Hanke-esittely Ilmastoareenalla ==
+
== Hanke-esittely Ilmastoareenalla ==
  
'''Ilmastonmuutoksen torjuntaan on käytävä yhteistyössä'''
+
'''Ilmastonmuutoksen torjuntaan on käytävä yhteistyössä'''  
  
Ilmastonmuutoksen merkitys ihmiskunnan elinolosuhteita muuttavana tekijänä on ymmärretty tiedeyhteisössä jo pitkään ja viime vuosien intensiivinen ilmastotutkimus on synnyttänyt vahvaa näyttöä sille, että merkittäviin toimenpiteisiin ilmastonmuutoksen torjumiseksi on ryhdyttävä pikaisesti. Myös yhteiskunnallisen päätöksenteon saralla sekä muualla yhteiskunnassa on viime vuosien aikana entistä enemmän havahduttu huomaamaan ilmastonmuutoksen uhka. Ilmastonmuutoksesta puhutaan nykyisin paljon ja monenlaisia toimenpiteitä on käynnistelty uhkan torjumiseksi. Kuitenkaan maailman kasvihuonekaasupäästöt eivät vähene, vaan kasvavat. Nykyiset toimet ovat siis tehottomia ja niiden sijaan on synnytettävä jotain parempaa. Ilmastonmuutoksen torjuntaan tarkoitetuilla keinoilla on lisäksi myös muita vaikutuksia, joihin ei useinkaan kiinnitetä riittävästi huomioita. Esimerkiksi käyvät monet viime aikoina esitetyt päästövähennyskeinot, jotka huonontaisivat ihmisten terveyttä välittömästi, kun taas odotetut, mahdollisesti riittämättömät, ilmastovaikutukset tulisivat vasta vuosien päästä.  
+
Ilmastonmuutoksen merkitys ihmiskunnan elinolosuhteita muuttavana tekijänä on ymmärretty tiedeyhteisössä jo pitkään, ja viime vuosien intensiivinen ilmastotutkimus on vahvistanut käsitystä siitä, että merkittäviin toimenpiteisiin ilmastonmuutoksen torjumiseksi on ryhdyttävä pikaisesti. Ilmastonmuutoksen uhkaan havahdutaan entistä useammin myös yhteiskunnallisessa päätöksenteossa. Ilmastonmuutoksesta puhutaankin nykyisin laajalti, ja monenlaisia toimenpiteitä on käynnistetty sen torjumiseksi. Maailman kasvihuonekaasupäästöt eivät ole kuitenkaan vähenemässä vaan kasvamassa. Nykyiset toimet ovat siis tehottomia, ja niiden sijaan on saatava aikaan jotain parempaa. Ilmastonmuutoksen torjunnalla saattaa myös olla sivuvaikutuksia, joihin ei usein kiinnitetä riittävästi huomioita. Kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiseen tähtäävät toimet saattavat esimerkiksi parantaa tai huonontaa ihmisten terveyttä välittömästi ilmanlaadun kautta, kun taas ennustetut, mahdollisesti riittämättömät, ilmastovaikutukset saavutettaisiin vasta vuosien päästä.  
  
Saadaksemme parannusta aikaan, tarvitaan tieteen ja yhteiskunnallisen päätöksenteon välille järjestelmällistä analyysiä ilmastonmuutoksen torjuntatoimenpiteiden todellisista vaikutuksista ja vertailua kaikkien eri vaihtoehtojen kesken, sekä ilmastovaikutusten että muiden vaikutusten suhteen. Lisäksi, kansalaisten on päästävä vaikuttamaan sekä torjuntatoimenpiteiden suunnitteluun että toteutukseen. On siis luotava osallistavia järjestelmiä ja menettelytapoja, joiden avulla yhteiskunnallista päätöksentekoa voidaan ohjata parhaaseen tieteelliseen tietoon perustuen ja yhteiskunnan jäsenet päätöksiin sitouttaen. Näin voimme värvätä koko yhteiskunnan ilmastonmuutoksen torjuntaan.
+
Jotta parannusta saataisiin aikaan, tarvitaan tieteen ja yhteiskunnallisen päätöksenteon välille järjestelmällistä analyysiä ilmastonmuutoksen torjuntatoimenpiteiden todellisista vaikutuksista ja vertailua eri torjuntavaihtoehtojen välillä, sekä ilmasto- että muiden vaikutusten osalta. Tämän lisäksi kansalaisten on päästävä vaikuttamaan torjuntatoimenpiteiden suunnitteluun ja toteutukseen. On siis luotava osallistavia järjestelmiä ja menettelytapoja, joiden avulla yhteiskunnallista päätöksentekoa voidaan ohjata parhaaseen tieteelliseen tietoon perustuen ja yhteiskunnan jäsenet päätöksiin sitouttaen. Näin on mahdollista värvätä koko yhteiskunta ilmastonmuutoksen torjuntaan.  
  
Tämä saattaa kuulostaa utopialta, mutta asia on vakava ja siksi on yritettävä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksessa (THL, http://www.thl.fi/avoinarviointi) olemme kehittäneet menetelmiä juuri tällaisten monimutkaisten yhteiskunnallisten asioiden arviointiin. Tärkeimpänä keinona on vapaa osallistuminen tieteelliset kriteerit täyttäviin vaikutusarviointeihin. Tietoa, näkemyksiä ja toimintaideoita kerätään internetissä Opasnet-verkkosivulla (http://en.opasnet.org), ja niitä jäsennetään suoraan osaksi päätöksentekoa palvelevia arviointeja.
+
Edellä esitetty saattaa kuulostaa utopialta, mutta asia on vakava ja siksi on yritettävä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksessa (THL, http://www.thl.fi/avoinarviointi) olemme kehittäneet menetelmiä juuri tämän kaltaisten monimutkaisten yhteiskunnallisten asioiden arviointiin. Tärkeimpänä keinona näemme asiantuntijoiden ja kansalaisten vapaan osallistumisen tieteelliset kriteerit täyttäviin vaikutusarviointeihin. Tietoa, näkemyksiä ja toimintaideoita kerätään internetissä Opasnet-verkkosivulla (http://en.opasnet.org), ja sitä jäsennetään suoraan osaksi päätöksentekoa palvelevia arviointeja. Opasnet-sivustolla on parhaillaan käynnissä arviointi, jossa tarkastellaan EU:n päästökaupan vaikutuksia kaupunkitason yhteiskunnalliseen päätöksentekoon sekä sen kautta kaupungin lämmöntuotannon ja tieliikenteen aiheuttamiin ilmasto- ja terveysvaikutuksiin (http://en.opasnet.org/w/ETS). Lisäksi olemme käynnistämässä arviointia koko maailman mittakaavassa tärkeimmistä ja ajankohtaisimmista ilmastonmuutoksen torjuntaan liittyvistä kysymyksistä, mukaan lukien seuraavat:
  
Opasnet-sivustolla on parhaillaan käynnissä arviointi, jossa tarkastellaan EU:n päästökaupan vaikutuksia yhteiskunnalliseen päätöksentekoon kaupunkitasolla ja sen myötä kaupungin lämmöntuotannon ja tieliikenteen aiheuttamiin ilmasto- ja terveysvaikutuksiin (http://en.opasnet.org/w/ETS). Lisäksi olemme käynnistämässä arviointia koko maailman mittakaavassa tärkeimmistä ja ajankohtaisimmista ilmastonmuutoksen torjuntaan liittyvistä kysymyksistä, mukaanlukien mm. seuraavat:
+
*Torjutaanko ilmastonmuutosta tehokkaammin päästökaupan vai hiiliveron avulla?
 +
*Tulisiko tuotteista aiheutuvien kasvihuonekaasupäästöjen koitua valmistajan vai loppukäyttäjän maksettaviksi?
 +
*Kuinka kaikki päästöjä aiheuttava toiminta voitaisiin saada oikeudenmukaisesti saman järjestelmän alaisuuteen?
 +
*Kuinka maailmanlaajuinen päästömaksurasite voitaisiin jakaa tasapuolisesti eri kehitysvaiheissa olevien talouksien kesken?
  
* Onko päästökauppa vai hiilivero tehokkaampi menetelmä ilmastonmuutoksen torjumiseksi?
+
Maailman valtaapitävät kokoontuvat joulukuussa Kööpenhaminaan päättämään uudesta kansainvälisestä ilmastosopimuksesta, jonka puitteissa eri maat jatkavat päästöjensä vähentämistä. Kokousta pidetään ratkaisevan tärkeänä ilmastonmuutoksen torjuntatavoitteen saavuttamisen kannalta. Ilmastosopimus vaikuttaa EU:n sisäiseen ilmastopolitiikkaan ja kansainväliseen päästökauppaan. EU:n tasolla tehtävät päätökset puolestaan vaikuttavat jokaisen EU kansalaisen arkielämään. Edellä mainittujen arviointien tavoitteena on tuottaa ja välittää tietoa Kööpenhaminan ilmastokokoukseen osallistuville tahoille World Wide Views -kansalaiskeskustelujen kautta (http://wwviews.org/) sekä muita kanavia pitkin. Osallistumalla voit päästä vaikuttamaan tulevaan kansainväliseen ilmastosopimukseen ja siten myös omaan tulevaan yhteiskunnalliseen toimintaympäristöösi. Tiedon tuottaminen arviointeihin on erittäin tärkeää, ja tähän toivomme kaikkien apua, mutta vielä tärkeämpää on lukea ja ymmärtää mitä asiasta tiedetään ja mitä tavoitellaan ja miten. On otettava kantaa.
* Pitäisikö tuotteen loppukäyttäjän vai valmistajan maksaa aiheutuneista päästöistä (kuka aiheuttaa päästön?)?
 
* Miten saadaan kaikki päästöjä aiheuttava toiminta oikeudenmukaisesti samaan järjestelmään?
 
* Miten jakaa maailmanlaajuinen päästömaksurasite tasapuolisesti eri kehitysvaiheissa olevien talouksien kesken?
 
  
Maailman päättäjät kokoontuvat joulukuussa Kööpenhaminaan päättämään tulevasta kansainvälisestä ilmastosopimuksesta, jonka avulla eri maat alkavat vähentää päästöjään. Kokousta pidetään ratkaisevan tärkeänä tavoitteen saavuttamiselle. Sopimus vaikuttaa EU:n sisäiseen ilmastopolitiikkaan ja päästökauppaan. EU:n päätökset puolestaan vaikuttavat kunkin kansalaisen arkielämään. Yllä mainittujen arviointien tavoitteena on tuottaa ja välittää tietoa Kööpenhaminan ilmastokokouksen osallistujille sekä World Wide Views kansalaiskeskustelujen kautta (http://wwviews.org/) että muita kanavia pitkin. Osallistumalla voit päästä vaikuttamaan tulevaan kansainväliseen ilmastosopimukseen ja siten myös omaan tulevaan yhteiskunnalliseen toimintaympäristöösi. Tiedon tuottaminen arviointeihin on erittäin tärkeää, ja siihen toivomme kenen tahansa apua, mutta vielä tärkeämpää on lukea ja ymmärtää mitä asiasta tiedetään ja mitä tavoitellaan ja miten. On otettava kantaa.
+
=== Re: Hanke-esittely Ilmastoareenalla  ===
  
===Re: Hanke-esittely Ilmastoareenalla===
+
Kommentteja (PA): 1.Ensimmäisen kappaleen viimeinen lause on epäselkeä: Mihin sana "riittämättömät" viittaa (riittämättömät ilmastovaikutukset)? 2. Viimeinen lause, jossa "toivomme kenen tahansa apua" pitäisi mielestäni määritellä paremmin (kuulostaa hieman epätoivoiselta). "toivomme/odotamme/edellytämme kaikkien apua" tms. (kenen erityisesti toivomme osallistuvan sulkematta pois ketään)  
Kommentteja (PA): 1.Ensimmäisen kappaleen viimeinen lause on epäselkeä: Mihin sana "riittämättömät" viittaa (riittämättömät ilmastovaikutukset)?  
+
 
2. Viimeinen lause, jossa "toivomme kenen tahansa apua" pitäisi mielestäni määritellä paremmin (kuulostaa hieman epätoivoiselta). "toivomme/odotamme/edellytämme kaikkien apua" tms. (kenen erityisesti toivomme osallistuvan sulkematta pois ketään)
+
Virpi: En keksinyt mitään oikeaa parannettavaa, joten viilasin pilkkua ja muotoilua mielestäni paremmaksi. Viimeinen lause on mielestäni myös hieman huono, erityisesti tuo "vielä tärkeämpää on lukea ja ymmärtää mitä asiasta tiedetään ja mitä tavoitellaan ja miten. On otettava kantaa." -osuus.
 +
 
 +
ps. Mistä ihmeestä tähän saa nykyään signeerauksen?

Revision as of 16:54, 3 April 2009

Inclusion of power consumption

How to read discussions

Statements:

Resolution: Resolution not yet found.

(A stable resolution, when found, should be updated to the main page.)

Argumentation:

1: : Combined heat and power production in Helsinki Metropolitan area supplies about all of the power demand within that same region. It can be thus assumed that the impacts of producing the power that is imported to the region are thus negligible compared to the impacts of local CHP and traffic. As also the city-level decisions to be considered do not include decisions directly related to power consumption, it appears reasonable that considerations regarding power consumption can well be left to the optional extensions of the assessment. --Mikko Pohjola 08:55, 27 January 2009 (EET)


Archived discussions

The contents of the previous unstructured discussions regarding

  1. possible decision options regarding phase III EU-ETS
  2. potential relevant city-level climate change mitigation measures within the Helsinki metropolitan area
  3. draft planning of a sub assessment to this assessment to be done as a master's thesis experimental work

are already mostly merged to their relevant assessment pages. Therefore the discussion was archived and can be found by following this link

Scope Definition

  • Need for background information on current ETS
  • The rationale to assess alternative ETS?

Confusion on the sub-set of questions:

1) Need to have clarification on the composition of an ETS? 2 possible interpretations:

either composition meant sectors or not?

or composition meant organisation of an ETS (type of title exchanged: bonds, swap, futures, share, etc. => stock exchange)

Spatial

Spatial resolution of interest for some (what?) aspects of study seems to be 129 areas, this should be noted in the scope boundary

Health

Which ICD are included into the cardiopulmonary mortality (CVD and respiratory diseases)?

Costs

Why the costs of changing technologies and or sources of energy not taken into account?

Outcomes

One of the outcome of this assessment could be translated/presented in terms of change in GDP be it at the city level or at national level.

Hanke-esittely Ilmastoareenalla

Ilmastonmuutoksen torjuntaan on käytävä yhteistyössä

Ilmastonmuutoksen merkitys ihmiskunnan elinolosuhteita muuttavana tekijänä on ymmärretty tiedeyhteisössä jo pitkään, ja viime vuosien intensiivinen ilmastotutkimus on vahvistanut käsitystä siitä, että merkittäviin toimenpiteisiin ilmastonmuutoksen torjumiseksi on ryhdyttävä pikaisesti. Ilmastonmuutoksen uhkaan havahdutaan entistä useammin myös yhteiskunnallisessa päätöksenteossa. Ilmastonmuutoksesta puhutaankin nykyisin laajalti, ja monenlaisia toimenpiteitä on käynnistetty sen torjumiseksi. Maailman kasvihuonekaasupäästöt eivät ole kuitenkaan vähenemässä vaan kasvamassa. Nykyiset toimet ovat siis tehottomia, ja niiden sijaan on saatava aikaan jotain parempaa. Ilmastonmuutoksen torjunnalla saattaa myös olla sivuvaikutuksia, joihin ei usein kiinnitetä riittävästi huomioita. Kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiseen tähtäävät toimet saattavat esimerkiksi parantaa tai huonontaa ihmisten terveyttä välittömästi ilmanlaadun kautta, kun taas ennustetut, mahdollisesti riittämättömät, ilmastovaikutukset saavutettaisiin vasta vuosien päästä.

Jotta parannusta saataisiin aikaan, tarvitaan tieteen ja yhteiskunnallisen päätöksenteon välille järjestelmällistä analyysiä ilmastonmuutoksen torjuntatoimenpiteiden todellisista vaikutuksista ja vertailua eri torjuntavaihtoehtojen välillä, sekä ilmasto- että muiden vaikutusten osalta. Tämän lisäksi kansalaisten on päästävä vaikuttamaan torjuntatoimenpiteiden suunnitteluun ja toteutukseen. On siis luotava osallistavia järjestelmiä ja menettelytapoja, joiden avulla yhteiskunnallista päätöksentekoa voidaan ohjata parhaaseen tieteelliseen tietoon perustuen ja yhteiskunnan jäsenet päätöksiin sitouttaen. Näin on mahdollista värvätä koko yhteiskunta ilmastonmuutoksen torjuntaan.

Edellä esitetty saattaa kuulostaa utopialta, mutta asia on vakava ja siksi on yritettävä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksessa (THL, http://www.thl.fi/avoinarviointi) olemme kehittäneet menetelmiä juuri tämän kaltaisten monimutkaisten yhteiskunnallisten asioiden arviointiin. Tärkeimpänä keinona näemme asiantuntijoiden ja kansalaisten vapaan osallistumisen tieteelliset kriteerit täyttäviin vaikutusarviointeihin. Tietoa, näkemyksiä ja toimintaideoita kerätään internetissä Opasnet-verkkosivulla (http://en.opasnet.org), ja sitä jäsennetään suoraan osaksi päätöksentekoa palvelevia arviointeja. Opasnet-sivustolla on parhaillaan käynnissä arviointi, jossa tarkastellaan EU:n päästökaupan vaikutuksia kaupunkitason yhteiskunnalliseen päätöksentekoon sekä sen kautta kaupungin lämmöntuotannon ja tieliikenteen aiheuttamiin ilmasto- ja terveysvaikutuksiin (http://en.opasnet.org/w/ETS). Lisäksi olemme käynnistämässä arviointia koko maailman mittakaavassa tärkeimmistä ja ajankohtaisimmista ilmastonmuutoksen torjuntaan liittyvistä kysymyksistä, mukaan lukien seuraavat:

  • Torjutaanko ilmastonmuutosta tehokkaammin päästökaupan vai hiiliveron avulla?
  • Tulisiko tuotteista aiheutuvien kasvihuonekaasupäästöjen koitua valmistajan vai loppukäyttäjän maksettaviksi?
  • Kuinka kaikki päästöjä aiheuttava toiminta voitaisiin saada oikeudenmukaisesti saman järjestelmän alaisuuteen?
  • Kuinka maailmanlaajuinen päästömaksurasite voitaisiin jakaa tasapuolisesti eri kehitysvaiheissa olevien talouksien kesken?

Maailman valtaapitävät kokoontuvat joulukuussa Kööpenhaminaan päättämään uudesta kansainvälisestä ilmastosopimuksesta, jonka puitteissa eri maat jatkavat päästöjensä vähentämistä. Kokousta pidetään ratkaisevan tärkeänä ilmastonmuutoksen torjuntatavoitteen saavuttamisen kannalta. Ilmastosopimus vaikuttaa EU:n sisäiseen ilmastopolitiikkaan ja kansainväliseen päästökauppaan. EU:n tasolla tehtävät päätökset puolestaan vaikuttavat jokaisen EU kansalaisen arkielämään. Edellä mainittujen arviointien tavoitteena on tuottaa ja välittää tietoa Kööpenhaminan ilmastokokoukseen osallistuville tahoille World Wide Views -kansalaiskeskustelujen kautta (http://wwviews.org/) sekä muita kanavia pitkin. Osallistumalla voit päästä vaikuttamaan tulevaan kansainväliseen ilmastosopimukseen ja siten myös omaan tulevaan yhteiskunnalliseen toimintaympäristöösi. Tiedon tuottaminen arviointeihin on erittäin tärkeää, ja tähän toivomme kaikkien apua, mutta vielä tärkeämpää on lukea ja ymmärtää mitä asiasta tiedetään ja mitä tavoitellaan ja miten. On otettava kantaa.

Re: Hanke-esittely Ilmastoareenalla

Kommentteja (PA): 1.Ensimmäisen kappaleen viimeinen lause on epäselkeä: Mihin sana "riittämättömät" viittaa (riittämättömät ilmastovaikutukset)? 2. Viimeinen lause, jossa "toivomme kenen tahansa apua" pitäisi mielestäni määritellä paremmin (kuulostaa hieman epätoivoiselta). "toivomme/odotamme/edellytämme kaikkien apua" tms. (kenen erityisesti toivomme osallistuvan sulkematta pois ketään)

Virpi: En keksinyt mitään oikeaa parannettavaa, joten viilasin pilkkua ja muotoilua mielestäni paremmaksi. Viimeinen lause on mielestäni myös hieman huono, erityisesti tuo "vielä tärkeämpää on lukea ja ymmärtää mitä asiasta tiedetään ja mitä tavoitellaan ja miten. On otettava kantaa." -osuus.

ps. Mistä ihmeestä tähän saa nykyään signeerauksen?